BLOG

‘Als muziek in de oren’

Een aantal jaren geleden trad ik op voor een gerenommeerde muziekwinkel, gevestigd in een markant pand in het centrum van Den Haag. Het pand was in 1994 onder architectuur gebouwd en bestond uit een parkeergarage in de kelder, een strip met 8 appartementsrechten met de bestemming bedrijfsruimte op de begane grond en 38 woonappartementen op de verdiepingen 1 tot en met 6. De muziekwinkel hadalle 8 appartementsrechten op de begane grond in eigendom en hier was één grote muziekwinkel van gemaakt met exclusieve en hoogwaardige muziekinstrumenten. Tot het privé-eigendom van de muziekwinkel behoorde ook een zogenaamd arcade op de begane grond. Dit was een ruimte aan de voorzijde van het complex gevormd doordat de gevel van de winkelruimte insprong ten opzichte van de gevel van de bovenliggende verdiepingen. Deze ruimte stond in open verbinding tot de straat en liep in een ronde boog langs de winkelpui. De grens tussen de arcade en de straat bestond uit pijlers die om de +/- 3 meter de bovenbouw ondersteunden. Lees verder

Blaffende honden doen huurders de das om

Blaffende honden doen huurders de das om

Een huurder van woonruimte of bedrijfsruimte is wettelijk verplicht zich ten aanzien van het gebruik van de gehuurde woning als goed huurder te gedragen (artikel 7:213 Burgerlijk Wetboek). Dit ziet niet alleen op het gebruik van de woning zelf, maar deze zorgplicht houdt ook in dat de huurder aan anderen geen overlast veroorzaakt. De huurder van de woning of de bedrijfsruimte moet er voor zorgen dat hij zijn omgeving geen overlast bezorgt en hij moet daarbij niet alleen op zijn eigen gedrag letten, want voor nagenoeg alles wat er in de woning of bedrijfsruimte gebeurt kan de huurder aansprakelijk zijn. Dit bleek opnieuw in een procedure bij de Rechtbank Den Haag d.d. 11 april 2018 (ECLI:NL:RBDHA:2018:7259) waar de hevig blaffende honden van de huurders hen de das om deden.

Lees verder

De HuisjeHuisje-app is het nieuwe ‘Tinder’ voor woningruil

Tinder Voor Woningruil : Huisjehuisje | The Legal Group

De HuisjeHuisje-app is het nieuwe ‘Tinder’ voor woningruil

Woningruil moet gestimuleerd worden onder huurders. Nog geen 5% van de sociale huurders –en daarvan zijn er in Nederland 2,3 miljoen-  verruilt jaarlijks zijn woning en dus blijven huurders te lang zitten in hun te dure, te goedkope, te grote of te kleine woning. Dit moet veranderen volgens veel woningcorporaties, vandaar de lancering van de HuisjeHuisje-app.

Lees verder

De ophef rond het Amsterdamse erfpachtstelsel

Erfpacht Amsterdam - Vastgoed Advocaten | The Legal Group

De kogel is door de kerk! De Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdag 28 juni jl. ingestemd met een nieuw eeuwigdurend erfpachtstelsel. Erfpacht,wat is dat nu eigenlijk en wat houdt het nieuwe stelsel in dat door de gemeente Amsterdam is aangenomen? Vastgoedadvocaat Christian Malipaard gaat in deze blog in op een aantal vragen rondom erfpacht.

Lees verder

De angst van iedere verhuurder, AirBnB.

AirBnB-Verhuur: Vastgoed Advocaten | The Legal Group

Een huis huren in Barcelona voor langere tijd om vervolgens als huurder dat huis weer via AirBnB onder te verhuren en vele duizenden euro´s per maand te verdienen. De huurder betaalde 950 euro per maand terwijl de AirBnB opbrengsten voor de huurder duizenden euro’s bedroegen. Slim, zou je denken bij het lezen van het artikel op NOS.nl. De eigenaren dachten daar waarschijnlijk anders over, ze namen het recht in eigen hand en besloten hun eigen huis via AirBnB te huren om vervolgens de sloten te vervangen en het huis niet meer te verlaten.


Lees verder