TLG. Makes Legal Simple. 

Wat is er aan de hand?

Een huurder biedt een slaapkamer van haar huurwoning aan voor verhuur via AirBnB wat niet mag op basis van de huurovereenkomst en algemene voorwaarden. De woningbouwcorporatie spreekt de huurder daarop aan en wil de huurovereenkomst beëindigen (ontbinden). De rechter bepaalt echter dat de verhuurder in dit geval de huurovereenkomst niet mag beëindigen.

 

Waarom? Naast dat de huurder tijdens verhuur gewoon in de woning is blijven wonen, is ook niet aangetoond dat door het ‘ver-Air-bnb-en’ overlast is veroorzaakt.  Ook de persoonlijke omstandigheden van de huurder en haar kinderen spelen mee. Het verhuren via AirBnB is een tekortkoming van de huurder, maar op grond van de genoemde omstandigheden niet dusdanig dat de beëindiging van de huurovereenkomst gerechtvaardigd is.

Het is simpel:

Het gebruik van een woning of deel van de woning voor AirBnB brengt voor de huurder risico’s mee en wordt veelal contractueel uitgesloten in de huurovereenkomst. Het is alleen niet zo dat de verhuurder met enkel een beroep op het AirBnB verbod de huurovereenkomst zo maar kan ontbinden.. Dit is namelijk ook afhankelijk van de mate van overlast en de overige concrete omstandigheden van het geval.

Wil je meer weten? Neem contact op met Christian Malipaard (christian@thelegalgroup.nl).