De HuisjeHuisje-app is het nieuwe ‘Tinder’ voor woningruil

Woningruil moet gestimuleerd worden onder huurders. Nog geen 5% van de sociale huurders –en daarvan zijn er in Nederland 2,3 miljoen-  verruilt jaarlijks zijn woning en dus blijven huurders te lang zitten in hun te dure, te goedkope, te grote of te kleine woning. Dit moet veranderen volgens veel woningcorporaties, vandaar de lancering van de HuisjeHuisje-app.

Woningbouwcorporaties

Op initiatief van 26 woningbouwcorporaties is deze  app ontwikkeld . De aangesloten corporaties hebben 336.000 huurwoningen in hun bezit in de regio Amsterdam en Utrecht. Ook huurders van buiten deze regio’s kunnen de gratis app downloaden, waarna zij, afgezien van een aantal restricties, toegang hebben tot de huizen van corporaties en de huurwoningen van particuliere verhuurders.

Huisjehuisje-app

De werkwijze van de HuisjeHuisje-app is vergelijkbaar met de dating-app Tinder. Waar er bij Tinder met het liken van foto’s van relatiezoekenden en nieuwe liefde lonkt, leidt het liken van een andere huurwoning eventueel tot een ruilkandidaat en mogelijk zelfs tot een woningruil.

Natuurlijk moet er wel eerst een match zijn tussen beide partijen en binnenkort wordt de app ook uitgebreid met de mogelijkheid van een ‘driehoeksruil’.

Het tonen van de eigen huurwoning gebeurt anoniem, maar of dit echt zo is dat is de vraag. De app is namelijk zodanig uitgerust dat woningruilers alleen de huurwoningen zichtbaar zijn, waarvoor de betreffende kandidaat in aanmerking komt, gelet op inkomen en gezinsgrootte. Geheel anoniem zal het dus zeker niet zijn.

Woningruil

Deze app zal naar ik verwacht zeker een beweging bij huurders te weeg brengen, maar een  match tussen huurder en zijn ruilkandidaat is natuurlijk nog geen match met de verhuurder.  Mijn ervaring met  woningruilprocedures is dat de reden vaak te maken heeft met een slechte relatie met de buren of de directe woonomgeving. Huurders willen dan weg uit de buurt of de verhuurder dreigt al met maatregelen. Huurders die voor overlast zorgen proberen vaak het instrument woningruil te gebruiken om dit te ontlopen.  Dit geldt voornamelijk voor huurders maar hoe denkt de verhuurder hierover? Daar zit de nieuwe verhuurder niet op te wachten en dus zal het niet leiden tot een nieuwe match.

Toename verhuizingen

De initiatiefnemers van de app zijn enthousiast en zij verwachten een forse toename van het aantal verhuizingen. Zij hopen op een zelfde verslavend effect als bij het bekijken van koophuizen op de funda-app. Dat laatste zou zeker mooi zijn, want verhuisbewegingen kan de huurmarkt wel gebruiken. The Legal Group Advocaten volgt de resultaten op de voet.

Voor meer informatie hierover of bij twijfel of een vordering tot woningruil in recht haalbaar is neem direct contact op met Christian Malipaard advocaat vastgoedrecht.

E: christian@thelegalgroup
T: +31 (0) 70 204 0488

Geef een reactie