Een huis huren in Barcelona voor langere tijd om vervolgens als huurder dat huis weer via AirBnB onder te verhuren en vele duizenden euro´s per maand te verdienen. De huurder betaalde 950 euro per maand terwijl de AirBnB opbrengsten voor de huurder duizenden euro’s bedroegen. Slim, zou je denken bij het lezen van het artikel op NOS.nl. De eigenaren dachten daar waarschijnlijk anders over, ze namen het recht in eigen hand en besloten hun eigen huis via AirBnB te huren om vervolgens de sloten te vervangen en het huis niet meer te verlaten.
Rechten van de verhuurder
Deze Spaanse zaak roept meteen een paar vragen op. Hoe zou dit in Nederland zijn en wat zijn de rechten van verhuurder en huurder in zo een geval? En hoe zou het Nederlandse recht met de eigenrichting van de eigenaren omgaan? In mij vorige artikel: AirBnB-verhuur: ‘Bezint eer ge begint’ vertel ik hier meer over.
Onderverhuur
In Nederland vindt men het huurrecht terug in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en bij het lezen van de bepalingen die op deze situatie van toepassing zijn, vallen er al snel een paar dingen op.
[image box=”content-one-half” align=”right”]https://vastgoedadvocaten.eu/wp-content/uploads/2013/05/CM.jpg[/image]
In principe mag men een zelfstandige woonruimte niet onderverhuren. Wel mag de huurder die het gehuurde zelf ook nog als hoofdverblijf gebruikt een deel van de woning onderverhuren. De wet geeft dus slechts gedeeltelijk een oplossing. In de praktijk wordt er in de huurovereenkomst al bepaald dat onderverhuur in zijn geheel is uitgesloten, tenzij je schriftelijke toestemming krijgt van de verhuurder. Het zal een kwestie van tijd zijn dat AirBnB een zelfstandig positie krijgt in huurovereenkomsten en er een expliciet verbod wordt opgenomen.
Mocht u uw pand verhuren en voor eenzelfde verassing komen te staan, dan raden wij u aan om niet hetzelfde te doen als de eigenaren van het huis in Barcelona. Eigenrichting zal de zaak alleen nog maar complexer maken. Meer weten over de regels omtrent verhuren via Airbnb of onderverhuur in het algemeen neem dan contact op met Christian Malipaard en kom via rechtmatige weg tot een oplossing. Christian@thelegalgroup.nl of bel (+31) 070 – 204 04 88
Geschreven door Barend van den Berg in samenwerking met Christian Malipaard, advocaat bij The Legal Group. Christian Malipaard adviseert onze cliënten op het gebied van huurrecht.